5 stvari koje treba da znate ako putujete (iznajmljenim) autom kroz Portugal

Ako ste se opredelili za neki sličan poduhvat kao i mi onda ste na pravom mestu. Ukoliko ne znate o kakvoj avanturi je reč onda možete pogledati ovde. Kada pročitate vratite se da nastavite.

1. Iznajmljivanje auta u Portugalu i međunarodna vozačka dozvola

Na sajtu Inter Rent-a smo pronašli najpovoljnije cene. Prva nejasnoća je bila da li onaj čija je kreditna (ili debitna) kartica mora da bude i vozač, s obzirom da smo devitznu imali na Ivanino ime, a ona nije ponela vozačku. Mora, ali u tom paketu sa celokupnim osiguranjem dodavanje još jednog vozača je bilo besplatno. Kod nekih kuča koje iznajmljuju kola se ovo plaća. Dodali smo još jednog vozača još prilikom rezervacije i obavili sve preko neta.

Potražite auto na linku ispod

Car Rental Porto Airport (OPO)

Na aerodromu u Portu smo našli jeftinije nego u gradu, a vi možete pogledati kako je u trenutku kada budete išli. 
Možete videti i ako krećete iz nekog drugog grada kakva je situacija. 
Postoji i opcija da iznajmite u jednom, a vratite u drugom gradu.

Ono što bi još moglo da vas interesuje je i da li državljanima Srbije treba međunarodna vozačka za Portugal. Nije nam potrebna nakon uvođenja ove nove plastične vozačke, ali neke rent a car kuće će vam je tražiti. Mi smo to proverili telefonom pre nego smo rezervisali auto preko neta i Inter Rent je nije tražio.

Auto u rangu Tojota Yaris, Opel Corsa, Seat Ibiza, Nissan Micra, je koštao, kao što smo naveli u prošlom postu 1,67€ dnevno + depozit 1200€ koji vraćaju ako se ništa ne desi. Ukoliko želite da ne razmišljate i platite potpun kasko (a u tu doplatu je uključen i dodatni vozač i još neke pogodnosti), onda je cena auta 20€ dnevno na period od 14 dana. Kad iznajmljujete na kraći period onda je cena malo veća. Jedini depozit u ovom slulčaju koji ostavljate je za gorivo, da se osiguraju da ćete vratiti pun rezervoar kako ste i uzeli, a to iznosi 100€. Ova sredstva vam rezervišu sa kartice, pa kad vratite auto, nakon par dana će vam novci biti oslobođeni.

Ako pre svega treba da pronađete povoljan let možete ovde ispod

NAPOMENA:
Najbolje da za Portugal gledate aerodrome iz okruženja jer su povoljnije cene.

2. Putevi i saobraćaj

Sad ste stigli do Portugala iznajmili auto i treba da krenete na put. Još jedna veoma bitna stvar ako idete kolima kroz Portugal jesu putevi. Tamo je odlična mreža isto odličnih auto puteva, plaćaju se i to prilično. Nije moguće platiti putarinu kao kod nas na rampi, niti kupiti vinjetu (kako su nam objasnili) nego morate uzeti tag koji iznajmljujete u rent a car kući.

Naš savet je da izbegavate auto puteve ako želite da istražite zemlju, prođete kroz svako selo i vidite kako stvari tamo funkcionišu i kako ljudi žive. Za ovakav poduhvat će vam trebati neka dobra aplikacija na telefonu ili navigacija. Najbolje google maps, ali uzmite neku sim karticu sa internetom da uvek budeteu toku sa izmenama na mapi, radovima i slično. Možete i navigaciju iznajmiti u Inter Rentu ali cene su tolike da možete otprilike i kupiti za te pare.

Da bi prešli mostove u Lisabonu potrebno je da se uključite na auto put ili da idete okooooolooo ako ste se uputili na jug ili sa juga na sever.

Portugalci su veoma strpljivi i tolerantni, voze dobro, pažljivo i bez nervoze i tamo je milina voziti. U nekoliko slučajeva se desilo da prolazimo kroz jednosmernu ulicu u kojoj je sa strane parking na kome su vozila parkirana bočno (paralelno sa putem) i neko na početku kolone zastane jer je ugledao nekog kako se približava kolima. Svi uredno čekaju da se ovaj isparkira, onaj prvi u koloni uparkira i onda nastavljaju dalje. Niko ne trubi, ne stvara pritisak, neprijatnost. Čemu žurba. Za 14 dana i oko 1500km samo par puta smo čuli da neko trubi, ali uglavnom je bilo kao upozorenje, da budeš siguran da si ga video.

3. Parking

Ako putujete autom ovo vam može biti najveći stres pored toga što ćete paziti da ne izađete na auto put. Od grada do gradam različite su i zone i cene i vreme parkiranja. U većim gradovima se ne plaća subotom popodne i nedeljom, dok se u nekim turističkim manjim gradovima plaća i vikendom. Za ovo je najbolje da konsultujete google i google mapu. Uglavnom svuda se parking ne plaća pre 8, 9 ujutru i posle 18 popodne.

Negde baš možete videti dosta kampera, ali na skoro svakom većem parkingu gde naumite da prenoćite biće bar jedan.

Mnoga mesta pored mora koja nisu toliko popularna imaju mnogo parking mesta koja se ne plaćaju i na kojima možete ostati ceo dan. Imali smo sreće da je drugi put kada smo se vratili u Porto bila nedelja, da smo u Lisabonu bili preko vikenda, a prvi ponedeljak koji je sledovao je bio praznik. Nakon praznika smo odlepili u potrazi za mestom gde nije zona i našli na totalnoj periferiji, negde između stadiona Benfike i aerodroma. Možete u kvartu preko puta Belem kule naći besplatan parking, ostaviti auto pa odatle prevozom do centra. Možete naći i parking u centru, ali ne samo što se plaća nego i imate određeno zadržavanje, pa ćete morati stalno da gledate na sat i nema opuštanja.

Kad se parkirate negde gde se ne plaća parking opet treba jako voditi računa da nije samo za stanare tog kvarta. Ako jeste, stajaće table ili pitajte nekog i proverite. Mi smo uspevali da se uklopimo i nađemo mesta koja se ne plaćaju bez preteranog cimanja, osim u Lisabonu tog ludog utorka.

Ako tražite smeštaj gledajte neki koji ima besplatan parking ili bar neki gde ne morate da pomerate auto svakih par sati.

Ukoliko planirate da kampujete na divljaka ili spavate u kolima, ono što još treba da znate je sledeće.

4. Mesta na kojima možete spavati u Portugalu

Pored mnogih plaža koje nisu u popularnim turističkim gradićima (mada i tamo, ali ne u samom centru) imate besplatne parkinge gde ćete sigurno videti u svakom trenutku par kampera koji su stali da prespavaju. Tamo možete slobodno stati i prespavati. Gde to još možete uraditi, a da nije pored obale? Možete prespavati besplatno i u gradiću Tomar u kampu koji je vlada odlučila da ne naplaćuje za kampere, a tako takođe imate i wc, česme i kabine za tuširanje (ali zbog toga što je besplatno nema tople vode). Ne dozvoljavaju šatorima kako smo čuli, ali ni kolima baš, pa onda ako idete tamo dođite posle 4-5 popodne, jer onda nema nikog od osoblja koje radi. Kamperašima nećete smetati. Po svim drugim gradovima možete prespavati bilo gde, gde vam se učini ok, jer se nigde ne plaća parking tokom noći i ujutru do 8, 9. Portugal je bezbedna država, a vi procenite mesto i mogućnosti i laku noć.

5. Tuševi i wc

Tuševe imate na skoro svim plažama i ujutru ili uveče kad nema nikog se možete istuširati, ako vam bude ok vreme. U principu možete i tokom celog dana.

Ono što mnoge brine pored tuševa (mada ako nije toplo nećete se mnogo oštrokaviti :)) jeste i wc i mesto gde mogu da se operu zubi i umije. Na gotovo svakom tom parkingu gde smo stali pored plaže je bila česma, a negde i wc (koji se nekad noću zaključava). Pored toga imate širom zemlje nekoliko lanaca marketa i u 90% njih imate wc koji možete koristiti (negde smao kupci), a ovih marketa ima u svakom selu bar tri ili negde na 5km od sela. Inače je jedini problem što rade mnogi od 8 ujutru pa do 9 uveče. Tu je i stara dobra priroda :). Nije neko preterano cimanje, bar nama nije bilo, a vama ako jeste onda najbolje da nađete neki smeštaj ili kamp i opet vam neće biti ništa manje zanimljivo, jer putovanje kolima kroz neku državu, magistralnim putevima, kroz sela, je najbolji način da upoznate tu državu.

Javite nam utiske ukoliko idete i vaša zapažanja i iskustva.

Leave a Reply