Kako samostalno organizovati jeftino putovanje?

Već nekih 10 godina putujemo u sopstvenoj režiji. Neka putovanja koja smo realizovali su bila nerealno jeftina i zato smo i odlučili da 2017. pokrenemo ovaj sajt i objavljujemo predloge jeftinih avio karata, hotela, ali i savete i trikove za jeftina putovanja.

Ovaj blog post će sadržati savete, alate i linkove koji će vam pomoći da samostalno organizujete jeftino putovanje.

Imali smo na blogu par tekstova na sličnu temu, ali sad prvi put otkrivamo korak po korak stvari koje su neophodne za organizaciju jednog jeftinog putovanja, u ovom slučaju avionom.

Počećemo od jeftine avio karte

Ranije smo pisali da je kod potrage jeftine avio karte bitno da ste fleksibilni po pitanju datuma i mesta polaska, ali i mesta na koje idete. Mnogo puta nam se desilo da iskrsne jeftina avio karta za neku destinaciju koju nismo ni planirali, a posle se istom oduševimo.

Ono što treba da znate je da su često jeftinije avio karte sa aerodroma na kojima avio kompanija nema velike troškove. To su Budimpešta, Temišvar, Niš, ali desi se da iskrsne i Beogradski aerodrom i drugi aerodromi u okruženju. Iz Budimpešte ima najviše letova pa je samim tim i najveća šansa za pronalazak destinacije koju želimo.

Na primer 2018. godine smo želeli da idemo u Moskvu. Jedna povratna avio karta iz BG-a je bila oko 250€, što znači za nas dvoje 500€ samo avio karte. Mi smo povratne karte iz Budimpešte, transfere i hotel za nedelju dana za dvoje platili manje od 400€. Što znači 100€ manje nego što bi bile SAMO avio karte BG-Moskva. Sad razmislite da li se isplati iscimati se do Budimpešte, a dalje u tekstu shvatićete da i nije neko cimanje.

Prvi korak je pronaći povoljnu avio kartu

U pretragu ispod možete uneti odakle i dokle želite da letite, kao i datume i na osnovu toga pretražite šta je dostupno. Ono što treba da znate u startu da možda iz grada odakle želite da krenete nema letova tamo gde ste naumili ili nema za te datume. Mi ćemo ispod navesti spisak nekih zanimljivih destinacija sa Budimpeštanskog, Temišvarskog, Niškog ali i sa Beogradskog aerodroma do kojih može često da se stigne povoljno.

Pored toga pratite naš sajt i informacije za neke jeftine avio karte koje smo pronašli i sajtove low cost avio kompanija.

Spisak nekih interesantnih destinacija do kojih možete naći povoljne avio karte je ispod:

Iz Budimpešte: Pafos i Larnaka (Kipar), Prag, Kopenhagen, Pariz, Nica, Tuluz, Marsej, Bordo, Berlin, Dortmund, Nirmberg, Atina, Chania (Krit), Krf, Mikonos, Preveza, Rodos, Solun, Zakintos, Santorini, Dablin, Tel Aviv, Rim, Venecija, Bari, Milan, Napulj, Catania i Palermo (Sicilija), Piza, Bolonja, Kaljari (Sardinija), Aman i Akaba (Jordan), Riga (Letonija), Kaunas (Litvanija), Luksemburg, Malta, Barselona, Madrid, Valensija, Sevilja, Malaga, Palma de Majorka, Ibica, Alikante, Fuerteventura (kanarsko ostrvo), Gran Kanaria, Geteborg, Malme, Lavov, Odesa, Kijev (Ukrajina), Edinburg, London, Mančester, Liverpul, Tirana, Baku, Brisel, Sofia, Rejkjavik (Island), Nur Sultan (Kazahstan), Podgorica, Oslo, Skopje, Lisabon, Porto, Moskva, Sankt Peterburg, Bazel, Ženeva, Abu Dabi, Amsterdam, Ajndhoven.

Iz Temišvara: Milan, Bari, Bolonja, Rim, Venecija, Bukurešt, Pariz, Brisel, Dortmund, Frankfurt, Santorini, Barselona, Madrid, Valensija, London.

Iz Niša: Beč, Bazel, Dortmund, Malme, Štokholm, Krf, Milan, Malta

Iz Beograda: Berlin, Bazel, Ženeva, Larnaka, Pariz, Dortmund, Hamburg, Hanover, Heraklion (Krit), Santorini, Malta, Oslo, Štokholm, Malme, Geteburg, Ajndhoven, London, Abu Dabi, Barselona.

Kada su u pitanju low cost avio kompanije i jeftine karte treba da znate da je let jeftin, ali osim malog ranca ili torbe koji mogu da stanu ispod sedišta retko kad je uključeno nešto više. Zato je potrebno doplatiti veći prtljag, hranu, piće i željeno sedište. Ništa od ovoga ne morate doplaćivati, nećete ostati da stojite i niko vam neće zabraniti da unesete sendvič ili neku hranu u avion. Mi uvek samo prtljag doplatimo i to najjeftiniju opciju, veći ručni prtljag koji nam je dovoljan. Tačnije doplatimo dodatak Priority koji podrazumeva veći ručni prtljag i ukrcavanje u avion pre ostalih putnika koji nemaju taj dodatak. Ono što je još dobro napomenuti jeste i to da je potrebno da se čekirate online pre leta i da ako to zaboravite, na aerodromu ćete dodatno platiti tu uslugu. Dobro proverite da li ste uneli tačne podatke: ime, prezime, broj pasoša, jer ako niste i promenu istih ćete dodatno platiti.

Transfer do aerodroma

Kada ste našli avio kartu po ceni koja vam odgovara morate videti kako da stignete do aerodroma sa kog letite. Znamo da je mnogima dilema kako otići na aerodrom u okruženju jer nas to često pitaju preko društvenih mreža i zato delimo svoja iskustva.

Kako smo mi išli i šta nam je najbolja opcija?

Mi smo išli i vozovima i busevima gde je bilo moguće stići istim, autom, pa onda plaćali parking kod i na aerodromima i sa raznim kombi prevoznicima. S obzirom da nas ide dvoje, da je prosek putovanja obično 10 dana shvatili smo da je kombi prevoz najelegantnije i često najisplativije rešenje. Naravno i to smo testirali i gledali ko nam najviše odgovara.

Bitno nam je da na vreme stignemo na let, da taj koji nas vozi prati informacije o gužvama na granici i radovima na putu i shodno tome bira alternativne pravce kojima će pre stići. Veoma bitnim smatramo i da su vozači dobri, odgovorni, odmorni i ni na koji način neće ugrožavati našu bezbednost. Kada kažemo pouzdan kombi prevoz Budimpešta ili transfer do Temišvara to nam je asocijacija za Terra travel, a to smo zaključili jer su nekoliko puta ispunili naša očekivanja i nama bitne stavke koje smo gore naveli. Do sada ste se već uverili da ovde i na društvenim mrežama delimo koristan sadržaj, koji vam može pomoći prilikom putovanja, i poreporučujemo samo one stvari u koje i sami verujemo i sa kojima smo zadovoljni.

Ukoliko pre leta volite da svratite do Budipešte i ostanete dan, dva da znate da Terra travel kreće i sa redovnom autobuskom linijom od 1. decembra i to dva puta dnevno, ujutru u 6 i uveče u 20h. Polasci su iz Beograda, a za sve druge informacije posetite njihov sajt https://www.terratravel.rs/.

Sada kada ste kupili avio kartu, prtljag i šta vam je već potrebno na letu samo stavite u podsetnik da se čekirate online čim se na sajtu otvori ta opcija. Rezervišite transfer do aerodroma i možete krenuti dalje u rešavanje ostalih stvari za organizaciju putovanja.

Plan puta

Napravite plan puta u zavisnosti od toga koliko ostajete i šta vam je želja da vidite. Ako ništa ne znate o destinaciji na koju idete istražite na Google-u ili Youtube-u šta kažu drugi putnici i vidite šta vam se od toga sviđa i gde biste voleli da idete. Više rezultata ćete imati ako pretražujete na engleskom, ali i na srpskom ako ukucate na primer “Šta obići u Barseloni” izaći će vam u pretrazi “Najpopularnije znamenitosti na destinaciji: Barselona” i lista stvari.

Pogledajte kod nas u putopisima i savetima da li smo bili na tim lokacijama i da li smo o tome pisali, a možete nas potražiti i na Instagramu i tamo nam pisati. Napravite raspored koliko gde ostajete, ako menjate mesto, odnosno ako se odlučite da spojite više gradova u okruženju.

Kako bi lakše isplanirali put delimo sa vama par korisnih alata koji će vam pomoći da pronađete najbolju konekciju između gradova, ture i ulaznice za muzeje, jeftin smeštaj, biciklove ili kola za iznajmljivanje…

Prevoz između gradova

Ovde će vam izlistati sve moguće opcije kako da stignete od jednog do drugog mesta i pored ćete videti i cene. Tu su objedinjene sve opcije prevoza od autosa, vozova, aviona, pa u nekim slučajevima i brodova. Samo je potrebno da unesete odakle dokle idete i datum, odnosno datume ako je u pitanju povratna karta.

Pored toga dobra opcija je i BlaBlaCar ili rent a car koji je na nekim destinacijama jedina opcija.
Omio je odličan sajt na kome možete pretražiti opcije za prevoz između mesta, a tu su busevi, vozovi, avioni. Na pretrazi ispod unesite gradove odakle dokle putujete i izbaciće vam najbolje opcije. Mi smo koristili Omio za putovanje kroz Francusku i karte plaćali 5€ po pravcu umesto 15 koliko su bile na šalteru i automatima na stanicama.

Mi preporučujemo da na pretrazi ispod pretražite dostupna vozila i cene za destinaciju na koju idete. Negde su kola baš povoljna, na Tenerifima smo na primer nalazili za 5€ dnevno.

Pretraga za iznajmljivanje auta

U ovim poljima ispod unesite gde želite da pokupite i vratite, auto i datume kada i dobićete.

Kretanje po gradu

Istražite šta su opcije i vidite kako želite da se krećete po nekom gradu. Negde je gradski prevoz skup, negde je pristupačan, negde ima karata koje su za više dana i obuhvataju sva prevozna sredstva, negde samo metro, negde nema metroa… razne su opcije. Istražite na sajtovima gradskog prevoza određenih gradova ili njihovim turističkim organizacijama, blogovima, vlogovima ili na licu mesta kada stignete.

Ako vam je bicikli dobro rešenje u tom gradu, ako je grad ravan i ima dosta staza na ovom sajtu nađite najbolju opciju za iznajmljivanje bicikla.

Ulaznice za muzeje i ture

Nekada je jeftinije kupiti kartu online nego na licu mesta, a nekada je prosto elegantnije jer ćete izbeći gužve. Kada smo bili u Moskvi, u Kremlju je bila tolika gužva da bismo, da nismo imali karte, čekali minimum pola sata, možda i ceo sat. Ovako smo bili spremni i brzo ušli.

Ovde možete kupiti karte za muzeje

Mi najčešće koristimo free walking ture ako ih ima, ali nekada i kupimo neku interesantnu turu na kojoj saznamo neke stvari koje nisu tako popularne. Primetili smo da su ture koje smo plaćali preko lokalnih agencija na nekim od destinacija ispale skuplje nego preko GetYourGuide.

Ovde ćete pronaći ture

Klikom na baner odvešće vas na sajt na kome možete ukucati željeno mesto na koje idete i dobićete ponudu zanimljivih tura na toj destinaciji.

728*90

Kako pronaći povoljan smeštaj?

Rešili ste kartu, transfer, napravili plan puta i rezervisali karte, znate koliko u kom gradu ostajete i sad možete da tražite gde ćete odsesti, bilo da je u pitanju jeftin smeštaj ili luksuzan hotel. Smeštaj možete naći i odmah čim kupite kartu ili čak pre kupovine dok samo istražujete, jer može da se desi da je do neke destinacije jeftin let, ali zato smeštaj za naše standarde preskup. Zato bolje kad istražujete destinaciju gvirnite šta kažu cene smeštaja, a za to je najbolja pretraga koja će dati najbolje cene, a ispod govorimo detaljnije o tome.

Svakako ćete sami odlučiti u kojoj vam je fazi najbolje da tražite smeštaj, jer možda ćetete i odsesti kod nekog preko kauč surfinga ili kod rodbine pa vam smeštaj neće ni trebati.

Ako vam je potreban smeštaj i tu imamo saveta za vas. Mi smo instalirali ovu pretragu na sajt iz razloga što su na njoj objedinjeni smeštaji na najpopularnijim sajtovima za pretragu smeštaja i prikazaće se najpovoljnija opcija.

Evo kako ova pretraga radi. Mnogi hoteli ili apartmani su prisutni na više pretraga, recimo i na booking.com, na agodi i ostalim booking sajtovima. Ako je neki smeštaj na nekom od tih sajtova snižen kod nas na pretrazi će prvo on biti prikazan. To ne biste videli da ste otišli direktno na neki buking sajt na koji ste navikli, a ne na drugi gde je snižena cena i zato je ova pretraga dobra.

Dovoljno je da upišete destinaciju i od kada do kada ostajete i pretražite smeštajne kapacitete. Rezultate pretrage možete filtrirati po ceni, popustu, udaljenosti od centra grada, ograničiti do kog iznosa dnevno vam je ok da platite, označiti koju kategorizaciju smeštaja želite i mnoge druge opcije koje će vam biti od koristi da nađete ono što vam je najinteresantnije. Možete izlistati i smeštaje na mapi, pa odmah videti gde se nalaze.

Sada kada ste našli i hotel imate praktično sve.

Još možete na Tripadvisoru istražiti gde jesti i videti koji su utisci drugih gostiju.

Pomenućemo još par stvari koje vam mogu biti od koristi:

Bilo gde da idete, naročito tamo gde ne poznajete jezik, nije loše imati aplikaciju google translate. Nije uvek garant da će lokalno stanovništvo znati vaš ili jezik koji vi znate, pa makar on bio i engleski.

Druga korisna aplikacije je neka offline mapa, mi koristimo maps.me, ali pre puta obavezno poskidajte sve mape države u koju idete (neke države imaju mape po regijama, pa proverite da li ste skinuli sve).

Sim kartica. Ukoliko idete na duži poeriod i to vam se isplati nije na odmet kupiti i sim karticu nekog lokalnog operatera, jer ćete tako uvek imati internet i moći da koristite i online mape i druge aplikacije koje ne rade bez interneta.

Konvertor valute je aplikacija koja je veoma korisna naročito izvan evro zone, jer ne morate da preračunavate valute u glavi ili na digitron. Naš savet je da proverite i prilikom promene novca u menjačnici. Nama se desilo da je kurs na aerodromu u Poljskoj bio mnogo lošiji (za nekih 25%) nego u centru Gdanjska.

Još par naših YT videa koji mogu koristiti.

Kako pronaći jeftinu avio kartu i koje sajtove mi koristimo pored naše pretrage? Sve uporedimo i vidimo gde je najjeftinije.

Video koji će vam pokazati Kako da pronađete smeštaj i Kako naša pretraga funkcioniše.

Tu je i još jedan koristan video koji vam može pomoći da se spakujete u ručni prtljag

Sad kada sve ovo znašte možete da krenete u organizaciju puta, vratite se nazad pa redom ili klik na dugme dole za potragu leta i smeštaja.

Delite ovaj blog post ukoliko vam je pomogao da i drugi mogu da vide i znaju kako da organizuju jeftino putovanje.

Leave a Reply