Mesto gde zelena i plava vladaju – Tasos

Tasos je jedno šarmantno zeleno ostrvo, okruženo plavetnilom i lepim plažama i ako ste avanturista i želite da istražujete možete naći zaista simpatične uvale. Jedno od retkih mesta koje smo dva puta posetili. 

S obzirom da se bliži leto ovo je naša preporuka, ako ga još niste posetili. Prednost je što nije daleko kolima, trajekt iz Keramotija nije skup i na ostrvu je za oko pola sata.

Prvi put busom

2014. godine smo se igrom slučaja odlučili za Tasos. Gledali smo ponude agencija, jer smo tada nekako još uvek više putovali preko agencija, za razliku od narednih godina. Nekako nam je Tasos najviše zagolicao maštu od svega što je ostalo u tom trenutku, jer je smo dočekali nekih 10ak dana pre puta da tražimo aranžman. Iako nismo imali previše izbora, to se ispostavilo kao dobro jer je Tasos ispunio sva očekivanja. Tada smo išli preko agencije, autobusom i nekako nedovoljno istražili ostrvo, tako da nas je naredne 2015. godine nešto vuklo da se vratimo autom i obiđemo sve što nismo. 2014. godine predstavnik agencije Bane je pokušao maksimalno da nam dočara sve i približi ostrvo. Jedan dan je iznajmio auto i vodio nas po ostrvu, pokazivao nam plaže, upoznavao sa arheološkim nalazištima i sa etno selima. Neizmerno smo mu zahvalani, jer mi nismo bili neki iskusni vozači tada koji bi testirali krivine Tasosa. 2015.  godine smo obnovili gradivo, a stečeno znanje širili dalje na ljude koje smo upoznavali svakodnevno na plažama. Lepo je kad naučiš nešto korisno i to preneseš ljudima dalje.


Taverna u Limenariji

Drugi put kolima

Uputili smo se prvi put kolima na dalji put. Do tada je najdalja destinacija bila do Beograda. Premišljali smo se. Prvo smo želeli da se vratimo kolima, da ga istražimo, pa onda da idemo na neko ostrvo avionom, pa do Istre ponovo i na kraju par dana pred put odlučili da idemo ipak na Tasos. Tih dana slušali smo o gužvi na graničnim prelazima, kao i na autoputu zbog radova i ujedno i na naplatnim rampama. Uprkos svemu odlučili smo da ne razmišljamo o tome i da ipak krenemo. Imali smo sreće i tada i svaki naredni put kada smo išli kolima na more. Prošli smo glat i auto put i naplatne rampe, a i granica je bila savladana za 20 minuta. Bili smo veoma brzo u Makedoniji. Prenoćili u Negotinu i nastavili ujutru u 5h dalje. Ipak nam je bilo prvo dalje putovanje da vozimo sami i morali smo da odmorimo, mada se ispostavilo da i nismo morali. U Skali Potamiji smo bili negde oko 13h. Na ovom delu se nalazi lepa, dugačka (3-4km), peščana plaža, Golden beach na kojoj je dugo plitka voda, što je odlično ako idete sa malom decom.


Golden beach

Smeštaj

Smeštaj za prva tri dana smo rezervisali preko neta, nekog grčkog sajta, ali nas je vlasnik smeštaja ispalio pa smo bili prinuđeni da tražimo na licu mesta. Našli smo smeštaj veoma brzo i bolje smo prošli nego što smo mislili.

Ako idete i ne želite da lutate i tražite smeštaj, najbolje je da isti potražite preko ovog linka ili preko neke proverene agencije, jer će se desiti nekad i u sezoni da možete da nađete jeftiniji smeštaj. 

Ono što želimo da podelim sa vama u ovom postu je krug oko ostrva koji smo prošli već drugog dan i u kom smo videli celo ostrvo, popularne plaže i skrivene uvale. Ostrvo je  veoma malo, obima negde oko 100km. Dva kruga po ostrvu je sasvim dovoljno da kompletirate sve, ali s obzirom da su barem nama plaže bile najbolje ujutru onda nam je bilo potrebno više dana da stignemo da uživamo u svakoj plaži dok ne pristignu prvi turisti, a imali smo sreće da su nekako svi dolazili na plažu posle 9.

Krug po ostrvu

Skala Potamia se nalazi na Golden beach-u. Nije tako ni malo mesto kao što smo mislili, ima nekoliko restorana, kafića i šetalište koje nije najuređenije, al’ opet ima neku svoju lepotu. Mi smo bili smešteni u mirnijem delu, na 7-8 minuta od centra i minut od plaže. Tri dana smo bili u ovom mestu i odatle obišli sve plaže koje su bile u blizini.

Nakon toga smo otišli na 7 dana u Potos. Tamo su pretežno naši državljani. Mesto je za razliku od Skale Potamie više za izlaske i sa malo bogatijim noćnim životom, mada ništa preterano. Uglavnom kafići i restorani. Ono što je dobro je to da možete iznajmiti smeštaj na minut od plaže, a opet biti u mirnom delu. Iako sama gradska plaža nije ništa posebno, ujutru kad nema puno turista nije loša.

Ako se krene od Potosa, Golden beach je na nekih 40km dok je jedna od popularnijih a po nama i jedna od najboljih plaža, a lako dostupnih, Psiliamos, koja je na 7km od Potosa. Prve godine kada smo išli busom, sa ove plaže smo se vraćali peške, a do iste išli stopom. Tasos je inače mirno ostrvo, sa druželjubivim meštanima, a za dva puta koliko smo bili ni jedan incident nismo videli. Noću ni ne sklanjaju voće i povrće ispred prodavnica, samo ga pokriju, a stolice kafića i restorana ne vezuju se kao kod nas.


Psiliamos

Na netu možete pročitati o Psiliamosu, ali ono što smo mi saznali od Baneta prve godine, je to da se na nekim delovima na Psiliamosu ispod nivoa mora nalaze slatkovodni izvori i iz tog razloga je na pojedinim delovima hladnija voda. To ćete najbolje osetiti ako u moru stavite nogu u pesak. Nije strašno hladna voda, prijaće vam. Možete ohladiti i piće :). Na ovoj plaži se nalaze 2 kafića i jedna taverna sa odličnom i ne tako skupom klopom. Takođe možete iznajmiti ležaljke, koje su kao i svuda besplatne ako naručite piće, ali cena naručenog pića mora preći određeni iznos, ako se dobro sećamo tada je bilo 10€. Takođe je tu i deo plaže koji je slobodan i gde možete postaviti svoje ležaljke i suncobrane. Plaža je peščana, a sa obe strane je okružena stenama i ovde možete naći i prirodan hlad.


Podvodna

Kada idete od Potosa ka Psiliamosu, nemojte propustiti plažu kod hotela Rosos Gremos, a takođe ni plažu koja je odmah posle, a to je plaža Notos. Ako idete na Notos, tamo nema ni restorana, ni kafića, pa se obezbedite hranom i pićem. Jedino ima suncobrana i ležaljki koje se iznajmljuju, a svakako tu je i deo gde možete postaviti svoje suncobrane i peškire. Ovu plažu takođe preporučujemo, a zanimljiva je i za one koji vole da rone.


Notos

Posle Notosa, kada idete ka Psiliamosu krije se jadna mala, simpatična uvalica, na kojoj nema ni kafića, ni ležaljki, ni restorana, a ni puno ljudi. Bude svega 10ak ljudi. Kako da dođete do nje probaćemo da objasnimo. Kod jedne krivine stoji ograda za neko imanje, nema ih puno pa se nadamo da ćete je naći i tu ima spust do nekog maslinjaka, a ako se ne spustite tu, možete posle krivine parkirati auto pored puta, ako ne dolazite jako rano, možda i primetite neki auto ili motor da stoje tu i uz jednu ogradu vodi stazica do te uvale. Nailazite na stene, ali preko stena možete doći i do peščanog dela. Na prvom spustu možete direkt doći na peščani deo.


Uvala sa malo posetilaca

Kada ste blizu Golden beach-a, možete obići i Paradise beach, koji je na par kilometara pre kad idete od Potosa. Ukoliko ne želite da idete autom do dole možete ga parkirati gore i peške se spustiti. Takođe, kad idete od Goldena prema Limenasu tu su i Mermerna plaža, kao i nova mermerna, pa ukoliko vam ne predstavlja problem to da idete kolima 4km prilično lošim putem, posutim belom prašinom vi se uputite. Jedino šta može da vam bude je da možda malo izudarate auto odole i sigurno da ga isprljate, ali prelepo more tamo je nešto što je neprocenjivo. Preporučujemo i La Skalu, kada prođete Limenas i krenete na drugu stranu ostrva. Na toj strani ostrva ima zanimljivih plaža, a može da se pronađe i dosta uvala, lako pristupačnih na kojima nema kupača. Ono što preporučujem da kupite jesu patike za stene, kako se ne bi uboli na ježa i kako biste osigurali svoje noge.

Ovde možete proućiti celo ostrvo i sve plaže, a veoma je korisam sajt i za pregled obale kad idete na more. Ranije smo to delili na našoj fb stranici.

Plažu koju bismo takođe izdvojili je Papalimani, i pored nje blizu jednu mirniju plažu, sa manje turista i buke. To je odmah prva ili druga uvala kada se ide ka Potosu zapadnom stranom ostrva. To je plaža nekog smeštaja gore uz magistralu i ima veoma malo kupača. Plaža je peščana, veoma uzana, sa nekoliko ležaljki. Voda je čista, kao i svuda na Tasosu, a na ovoj strani ostrva je more malo toplije. Kod uvale postoji spust dole koji je izbetoniran, ali ne savetujem da se spuštate kolima, jer je put na svega 10ak metara od mora, a ne postoji nikakva ograda, niti je jasno naznačemo da je spust dole, pa ako ne vidite odmah gde je i krenete malo kasnije možete sleteti sa puta. Zato pažljivo. Parkirajte se ili uz put, malo posle plaže ili ostavite auto na Papalimaniju, pa prošetajte. Na prvoj fotografiji je Papalimani, a na drugoj druga plaža.

Kada odavde krenete ka Potosu zapadnom stranom možete naići na mnoge poznate i manje poznate plaže, kao i na nekoliko uvala sa ne tako puno ljudi. Budite slobodni pa istražujte, jer je to najzanimljivije. Kod Skale Marion vam možemo preporučiti plažu Atspas na kojoj najkasnije zalazi Sunce. Mi smo bili krajem jula i Sunce je ovde zalazilo posle 20:30.


Plaća Atspas i poged na skalu Marion

Posle Atspasa kad idete prema Potosu nalazi se i plaža Tripiti. Velika peščana plaža, koja na većem delu ima malo teži ulaz u vodu, jer su u vodi neke stene, koje su često klizave. Na skroz desnom delu plaže je peščani ulaz. Ovde je voda prilično čista, a bez maske za ronjenje propustićete svašta. Ovde možete iznajmiti ležaljke i suncobrane, a možete i staviti svoje.

Kada odavde krenete ka Potosu, nailazite na Limenariju. Ukoliko niste ovde odseli predlažem da stvatite da je obiđete i da jedete u Taverni kod Kostisa. Odmah u glavnoj ulici uz šetalište. Ovde, kao i svuda na Tasosu možete očekivati i predjelo ili desert gratis. Posle Limenarije se nalazi još jedna plaža, Metalia. Ako stignete posetite i nju.


Plaža Metalia

Neposredno pre Potosa se nalazi plaža Pefkari sa kojom smo bili oduševljeni prve godine, a druge smo se malo razočarali. Takođe je jedna takva plaža i Aliki. Kažu meštani da je bila neka oluja pre sezone, koja je totalno promenila pojedine plaže. Na Aliki plaži je 2014. bio pesak, dok su ove godine morali da postave džakove sa peskom i šljunkom za lakši ulazak u vodu.


Pefkari plaža


Plaža sa pored Pefkari, kada se ide ka Potosu


Plaža Aliki

Još jedna plaža koja nam nije bila ništa posebno, ali predlažem da je posetite ranije ujutru dok nema ljudi, je Livadi. Na Livadi se možete spustiti kolima, put i nije tako loš. Mi smo stigli ujutru u 8 i do pola 10 nikog nije bilo. Iznad plaže sa leve strane vidi se manastir svetog Arhangela Mihajla, sa jedne strane čujete zrikavce i laste, a sa druge koze koje na obližnjim stenama brste lišće. Ako volite mir i zvuke prirode savetujem da poranite i dođete, a ovde isto može biti zanimljivo za ronjenje. Oko pola 10 je došao čovek, upalio agregat, pojačao muziku i onda su počeli da pristižu ljudi, a mi smo otišli dalje. Ovde postoji jedan kafić, kao i suncobrani i ležaljke. Ulazak u more je takođe olakšan pomoću džakova sa peskom i šljunkom. Možda i u trenutku kada vi dođete ovo bude uređenija plaža sa lepim ulazom i nasutim peskom.


Livadi plaža. Jutarnja fotografija, kada još nema dovoljno sunca da se vidi plavetnilo vode. 

Kada ste već ovde posetite manastir sv. Arhangela Mihajla. Da ne bismo dužili savetujem da pronađete na internetu legende i zanimljive priče koje se vezuju za ovaj manastir, jer su baš zanimljive. Ili unajmite lokalnog vodiča da vam ispriča sve to.


Hram i pogled od gore

Za kraj preporučujemo da odete do Teologosa u tavernu Stelios na jagnjetinu, ukoliko volite i da ne propustite obilazak etno sela Panagia. U tom selu važi pravilo da svi krovovi moraju biti prekriveni kamenim pločama umesto crepa, pa čak i kuće koje su novijeg datuma. Mada ima i par kuća koje su to prekršile. Ovo je grad u kome imate mnogo izvora sa vodom gde možete da se osvežite, a kroz mesto prolaze potoci. Najpoznatiji izvori su za zdravlje i za novac (slika dole) na izvoru zdravlja teče mnogo vode, a na izvoru za novac voda jedva da curi, ove godine je ispadala kap po kap, nadam se da ne govori iz ovog o grčkoj krizi 🙂 Tu se nalaze i platani koji u svojim stablima imaju pukotine u obliku srca. U centru mesta nalazi se platan star nekoliko stotina godina (oko 500) koji pravi hlad u tri restorana. Na mostiću kod izvora za zdravlje i novac postoji verovanje, ako se dvoje mladih poljube i zagrle na sred mostića da će biti večno zajedno. Kad ste već ovde posetite i crkvu u kojoj se nalazi zastava koji je kralj Ričard Lavlje Srce izgubio kada je pokušavao da osvoji Tasos.


Panagia i izvori

 

Leave a Reply