Putovanja i izleti po Srbiji – 1. deo

S obziom na trenutnu situaciju u avio saobraćaju i dok čekamo da letovi krenu i da se normalizuju, odlučili smo da na našem blogu s vremena na vreme objavimo predloge izleta ili putovanja po Srbiji. To će biti neke od destinacija na kojima smo mi bili ili one koje planiramo da u skorijem periodu posetimo. U pitanju su mesta i lokaliteti po Vojvodini i Srbiji koja mogu da vam budu veoma interesantna, a tamo može da se ode na produženi vikend ili jednodnevni izlet.

Možete nas pratiti i na Instagramu, jer tamo kroz storije i postove pre nego na sajtu objavimo neke zanimljive informacije.

https://www.instagram.com/p/CABHcdmpXKX/

Počećemo od destinacije tj. predloga za izlet na kojem smo mi nedavno bili, a u pitanju su Arača i jezero slano Kopovo, nadomak Novog Bečeja.

Specijalni rezervat prirode “Slano Kopovo” nalazi se na 5km od Novog Bečeja kada se krene putem za Novo Miloševo. Ime je dobilo po tome što voda sadrži duplo veću količinu soli nego što je to uobičajeno. U letnjim mesecima voda zna skroz da se povuće i jezero da presuši i celo dno bude prekriveno slojem soli debelim i po nekoliko cemtimetara. Više o slanom Kopovu možete pročitati na zvaničnoj stranici ovde, a takođe i zakazati organizovanu turu po jezeru ukoliko vam je tako bolje nego samostalno da se prošetate. Ovde će vam pokazati i floru i faunu ovog područja i sigurno će vam biti interesantno, samo je potrebno da se najavite 2 dana ranije.

Kada istim putem, posle obilaska slanog Kopova, krenete ka Novom Miloševu na oko 7km nalazi se skretanje za Araču. Kada skrenete sa glavnog puta negde oko 5km treba da se vozite zemljanim putem i stižete do srednjevekovne crkve Arače.

Arača je romansko – gotska crkva u ruševinama sa početka 13. veka sagrađena je na temeljima crkve iz 11. veka dobila je naziv prema istoimenom naselju koje okruživalo baziliku. 1280. za vreme upada plemena Kumana veoma je oštećena, a 1370. godine je obnovljena ktitorstvom kraljice majke Jelisavete, žene ugarskog kralja Ludviga I i ćerke bosanskog bana Stefana II Kotromanića. U godinama pred Mohačku bitku bilo je brojnih upada Turaka i Arača je pretrpela veća razaranja, ali je opstala do konačnog pada koji se dogodio 1551. godine kada su je Turci Osmanlije spalili. Ukoliko vas interesuje da saznate još više to možete klikom ovde.

U ovom kraju se nalazi i čuveni dvorac Fantast, ali pre nega ovde su izlistani i neki od dobrih predloga za izlete u Srbiji, a o svakom možete saznati više klikom na odgovarajući baner.

Dvorac Fantast se nalazi na 15km severo-zapadno od Bečeja kada se ide ka Bačkoj Topoli. Ovaj dvorac je najinteresantniji dvorac u Vojvodini, a sazidao ga je Bogdan Dunđerski u više faza, a završen je 1925. godine. U sklopu dvorca nalazi se ergela konja, restoran, a dvorac je pretvoren u hotel. Ukoliko želite da pročitate više o dvorcu to možete učiniti ovde.

Ukoliko pak želite da odete na neko kratko putovanje, da nije po Srbiji ili okruženju, a da isto prođete jeftino, na pretrazi ispod pronađite jeftinu avio kartu za datume koji vam odgovaraju.

Leave a Reply