Tara – prirodni reset

Često obilazimo evropske metropole i udaljene destinacije i lutamo po svetu, a prirodne lepote naše države koje nam regenerišu i telo i duh izbegavamo. Ne bismo trebali, jer nam je sve relativno blizu i moguće je svakog vikenda odlaziti na neku novu destinaciju ili iskoristiti neki produženi vikend. Sa jednog na drugi kraj države treba nekoliko sati i te benefite treba iskoristiti. Putovanje po Srbiji je i te kako isplativo, jer na dosta lokacija možete naći povoljan privatni smeštaj, a ako nemate auto na mnoge lokacije možete otići busom ili vozom, da li direktno ili sa presedanjem u nekom od većih gradova.


Vidikovac između Valjeva i Bajine Bašte

Prošle godine smo iskoristili uskršnje praznike da posetimo Taru. Predivna planina, još uvek ne tako urbanizovana, skrivena od mnogobrojnih turista a na nekih 4 sata vožnje od Novog Sada. Ova planina pruža prelepe vidikovce, Zaovinsko jezero, izletišta, guste šume i veoma čist vazduh. Mi smo ovde bili ponovo rođeni nakon samo 4 dana provedenih tamo.


Vidikovac Crnjeskovo na oko 2km od Kaluđerskih Bara

Idealna prilika da odete na Taru može biti prvi maj ili neki od vikenda u narednim mesecima proleća i leta. Dok ste tamo možete posetiti i Drvengrad, Zaovinsko jezero, pa čak i Višegrad koji je na 30ak kilometara od Drvengrada. Možete se voziti čuvenom Šarganskom osmicom i uživati u predelimo kojima prolazite. Takođe dok ste na Tari posetite i selo Kremnu, koje je čuveno po Tarabićima i kremanskom proročanstvu.

Do Tare vrlo lako možete stići kolima. Takođe možete iz Novog Sada ili Beograda stići autobusom do Bajine Bašte, pa odatle dalje do do Tare.

Ovde možete pogledati red vožnje ako idete iz Beograda, a ovde iz Novog Sada, dok ovde možete pogledati od Bajine Bašte do Tare.

Cena povratne autobuske karte (od BG-a i NS-a) do Bajine Bašte  je manje od 2000 dinara, a od Bajine Bašte do Tare oko 200-250 dinara.

Svima koji su je do sada preskakali toplo preporučujem da je što pre posete. Ako su ljudi iz Japana mogli da dođu i snime film ovde, onda i mi možemo da odemo na vikend i povežemo se sa prirodom i pobegnemo od gradske gužve. Da napomenem, kad god idete u prirodu gledajte da smeće ne ostavite tamo, jer mislim da ne biste voleli da kada se vratite za koju godinu na tom mestu zateknete deponiju. Odložite ga kod sebe i bacite u prvu kantu na koji naiđete.


Izletište Mitrovac na Tari

Tara nije popularna kao Zlatibor i samim tim nema neki centar prepun restorana, kafića, prodavnica, hotela, ali to zapravo i jeste čar ove planine. Mi smo bili smešteni u Kaluđerskim Barama, gde postoji jedna prodavnica, restoran, suvenirnice i hotel Omorika. Odlučili smo se da budemo smešteni u ovom mestu jer se relativno brzo stiže do svega i zato ga preporučujemo kao bazu.


Vidikovac Banjska Stena, pogled na hidro elektranu i jezero Perućac

O onome šta na Tari treba posetiti ne bismo pisali, sve ćemo prikazati na fotografijama sa ovog putovanja, a i sve detalje možete potražiti na internetu. Ipak je najbolje put pod noge i da se lično uverite i iskusite ovu planinu. Jedino šta bi pomenuli jeste pronalazak smeštaja. Velik broj kuća se ne oglašava na Bookingu, ali možete ih naći na sajtu http://www.tara-planina.com/odmor.html. Takođe na ovom sajtu možete videti sve potrebne informacije. Naš smeštaj je bio http://www.tara-planina.com/apartmani-kula-tara.html i vrlo rado ga svima preporučujemo. Cena u aprilu je bila sasvim pristojna, za drugi period godine ne znamo, proverite pre polaska. Smeštaj je relativno nov i možete ga videti na linku, a kako je na fotografijama, tako je, nije ništa zamaskirano. Vlasnik smeštaja je veoma ljubazan. Za Uskrs je svima doneo činijiu sa farbanim jajima, a i stoji vam na raspolaganju šta god da vam zatreba.


Drvengrad


Šarganska osmica


Zaovine


Višegrad – na Drini ćuprija. Na oko 50ak kilometara od Kaluđerskih Bara

Još fotografija možete pogledati na ovom linku

Iskoristite blizinu i to što ova planina još nije toliko komercijalizovana i obuđite je.

Leave a Reply